2023. nov 21.

Szülés utáni torna?

írta: Nilla30921008
Szülés utáni torna?

translated_image_hu.png

A szülés utáni alakvisszanyeréshez számos módszer létezik, és fontos, hogy olyan módszert válassz, ami a legjobban illik az életstílusodhoz és a testedhez. Itt van néhány tipp, amit érdemes lehet kipróbálni:

  1. Kezdj el gyakorolni: Az edzés a legjobb módja annak, hogy visszanyerd az alakod a szülés után1. A séta, úszás, jóga, pilates, alacsony intenzitású aerobik és a kerékpározás mind biztonságos gyakorlatok a szülés után2. Az edzés erősíti és formálja az izmaidat, segít a szülés utáni regenerációban, növeli az energiaszintedet, így kevésbé érzed magad fáradtnak, és segíthet a fogyásban is2.
    Ugye nem így akarsz kinézni?
    Egyenlőre biztosan nem lehetsz ilyen, de nem is hiszem, hogy ezt akarnád! Talán inkáb ilyen:
    Ezt azonban csak akkor ajánlom, ha a közeledben nincs park, erdő, rét... A friss – nem utcai, szmogmentes – levegő legalább olyan fontos, mint a testmozgás. Ráadásul egy ilyen helyre ugye nem lenne szíved magaddal vinni a kicsinyed?
    A természetben viszont ő is mosolyogni fog, nem csak te. Azért ne menj messzire, vagy veszélyes helyekre. 
    Hívd el kedvesed, vagy barátnődet. Velük mindig lehet találni megbeszélnivalót. 😀
    bewegung-schwanger-500785716-jpg--55269-.jpg

  2. Egészséges étrend: A legtöbb orvos nem javasolja a crash diétákat a súlycsökkentés érdekében1. Az egészséges étkezés maximalizálja az energiát, amire szükséged van újdonsült anyaként, és segít a szülés utáni edzésprogramban2.
    Az étkezéseknél is jusson eszedbe, hogy nemcsak magadat táplálod, hanem kisbabádat is! Eszedbe ne jusson csak salátán élni! Nem vagy te kecske, se birka! Azért a hússal csak csínján bánj. 😀

  3. Pihenj eleget: A pihenés nagyon fontos a szülés utáni regenerációban1.
    De nem így

    De ne így! Inkább így...
  4. Használd a természetet: A természet is segíthet a szülés utáni alakvisszanyerésben1.
    Amikor kisbabád nem alszik...
    ... és amikor igen.

  5. Csatlakozz más anyákhoz szórakoztató tevékenységekben: A közösségi tevékenységek segíthetnek a motiváció fenntartásában1.
    Azonban ügyelni kell arra, hogy milyen közösséget választunk. Ez nem segít:
    Ez a jó megoldás!

  6. Élvezd a szexet: A szexuális aktivitás segíthet az alakod visszanyerésében1.
    Kell ide kép? Nincs elég fantáziád? Hm. Talán így?
    Vigyázz a helyszín helye megválasztásával. Talán mégse a fenti helyen kéne. 
    Ha nincs kedved hozzá először csak nézelődj. A boltban se vehetsz meg mindent elsőre!
    De jusson eszedbe, hogy a szex is csak egy torna, testedzés. Fogyásra is akkor jó, ha élvezed. A szerelmed eleget böjtölt. Őt se hanyagold el. Fontos a családi béke!
    kismama_szex.jpg

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy visszanyerd az alakodat a szülés után. Mindig konzultálj orvosoddal, mielőtt új edzésprogramba kezdenél, vagy változtatnál az étrendeden. Mindenki más, és mindenki útja más, ezért fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb módszert.

 

A terhesség alatt a nők hajlamosak hízni. Nem csak a vágyak miatt. Többet kell enniük a méhükben lévő babának is. Ám a szülés után fölösleges kilókkal találják magukat szemben, amelyektől alig várják, hogy megszabaduljanak tőlük. Ez minden bizonnyal így volt számos népszerű híresség esetében, mint például Kim Kardashian és Beyonce, és mégis vissza tudták nyerni gyönyörű alakjukat. Szeretné tudni, hogyan csinálták?

Íme a 6 nagyszerű módja annak, hogy visszanyerje formáját terhesség után.

 

1) Kezdjen el egy terhesség utáni edzésprogramot

A LEGJOBB módja annak, hogy szülés után visszanyerje alakját, az edzés. Azonban meg kell terveznie a terhesség utáni kúrát, és fokozatosan be kell vezetnie a növekvő intenzitású gyakorlatokat, mivel a teste még mindig gyógyul a szüléstől. Már 4-6 héttel a szülés után már végezhet könnyű gyakorlatokat, például gyaloglást és nyújtást. Az orvosok azt mondják, hogy a szülés után különösen ügyelnie kell a hasizmok közötti résre, hogy orvosi kivizsgálásra van szükség, mielőtt elkezdené az alapvető gyakorlatokat. Miután orvosa megállapította, hogy ez a rés bezárult – általában körülbelül 4-8 héttel a szülés után – elkezdheti hasizomgyakorlatokkal, például medencedöntéssel, áthidalókkal és gyakorlatokkal. A jóga és a pilates is ajánlott a mag izomerejének és a test általános rugalmasságának javítására. A harmadik héten már végezhet szigorúbb tevékenységeket, például futást, kerékpározást és úszást. Ez idő alatt az edzőteremben is elkezdheti ütni a súlyokat, de a legjobb, ha először kérdezze meg orvosát.

 

2) Egyél egészségesen

A legtöbb orvos nem javasolja, hogy gyorsdiétát tartson a súlycsökkentés érdekében. Ehelyett jobb, ha tisztában van az elfogyasztott ételfajtákkal és a kalóriamennyiséggel. Ez azt jelenti, hogy ha magas kalóriatartalmú ételeket evett, hogy kielégítse sóvárgását, akkor most csökkentenie kell ezen ételek fogyasztását. Ha magas kalóriatartalmú édességeket és gyümölcsleveket evett, csökkentenie kell a bevitelét, vagy egészségesebb, alacsony kalóriatartalmú helyettesítőket kell találnia. Például, ha kialakult a narancslé íze, helyettesítheti azt egy egészségesebb, mézből és lime italból álló vízben (ami nem csak alacsony kalóriatartalmú, de jó természetes fogyókúrás ital is). Sütit rágcsálni terhesség alatt? Cserélje ki őket ropogós zöldségekkel, például uborkával és zellerrudakkal. Hozzáadhat olyan ételeket is, amelyek elősegítik a fogyást, mint például a zöld tea és az almaecet, amelyek elégetik a zsírokat.

 

3) Hagyja, hogy a természet segítsen

Önmagában a szülés lehetővé teszi, hogy 11-13 fontot fogyjon le, mivel a hordozott súly nagy része valójában a baba. A legjobb érv a szoptatás mellett az, hogy segíthet a fogyásban, mivel naponta akár 600 kalóriát is elveszíthet. Ne felejtsük el, hogy a baba hordozása és a babaápolással járó tevékenységek elvégzése segít abban, hogy több kilót fogyjon.

 

4) Csatlakozzon más anyákhoz a szórakoztató tevékenységekben

Ha szeretné visszanyerni a terhesség előtti alakját, akkor sok bátorításra és támogatásra lesz szüksége. Edzéskor vagy egyéb tevékenységek végzése közben olyan anyukák társaságában kell lenni, akik élvezik ugyanezeket a dolgokat. Nemcsak gyökeret eresztenek neked, amikor látják, hogy fokozatosan leadod a felesleges kilókat; személyes tapasztalataik alapján is szívesen adnak tanácsot a fogyáshoz.

 

5) Élvezze a szexet

Sok pár számára a szülés azt jelenti, hogy újra élvezhetik a szexet. A szülés utáni jó szexuális kapcsolat biztosítása érdekében Kegel-gyakorlatokat kell végeznie, hogy visszanyerje az uralmat a medencefenék izmai felett. A szülés újrakezdése a szülés utáni 4-6. héten lehetséges, amikor a test meggyógyult. Nem csak 200-300 kalóriát égetsz el egy 30 perces szerelmeskedés során, hanem tónusossá teheted a fenekedet és a combodat.

 

6) Pihenjen sokat

Talán eszébe se jut ilyesmi. A baba gondozása során azt tapasztalja, hogy sokszor megzavarják az alvását, így nem tud teljes mértékben kipihenni magát. Mivel azonban többletenergiára van szüksége ahhoz, hogy ébren maradjon, a végén többet eszik a kelleténél, hogy több kilót hízzon, ahelyett, hogy fogyna. Mivel gyakorlatilag lehetetlen teljes éjszakát aludni, fontos, hogy aludjon, amíg a baba alszik, hogy pótolja az alváshiányt. Javasoljuk továbbá, hogy egy rokont vagy családtagot kérjen meg besegíteni a napi teendőkbe, hogy eleget tudjon aludni. Ilyenkor derül ki, hogy ki az igaz barát és a jó szomszéd.


Nos, ha már volt olyan kedves egy barátom, hogy összeállította ezt nekem, annyit tennék csak hozzá, hogy nagyon fontos a pihenés és a testsúly visszaállítás, alakformálás az egyensúly. A hirtelen fogyás szervi betegségekhez is vezethet! 
Tudjuk, hogy szépnek kell lennünk, de van amikor elég, ha a szépségünk belülről csillog. A legfontosabb azonban, hogy önmagad miatt fogyj, hízz, formáld az alakod. Ne másnak akarj tetszeni, hanem önmagadnak. Ha te utálod magad, hogyan várhatod el mástól, hogy szeressen? Már az is elég, ha nem ijedsz meg a tükörbe nézve. Ha megismered ott is magad, akkor minden rendben van. 
Ne irigykedj, de nekem most kell egy ilyen! 😅

Szólj hozzá